Myšlenka:
Proč tvrdíte, že piccolo neexistuje, když se u nás už vžilo a pokaždé, když si ho objednám, dostanu malé presso podle mých představ? Proč rozbíjíte, co funguje?
Netrápí nás ani tak moc přítomnost slova piccolo v nápojových lístcích, jako spíše devastace právě pojmu espresso. Podnik, který nabízí piccolo (a třeba i ucházející chuti a správných parametrů), ten vždy k tomu nabízí espresso, které nereprezentuje vůbec nic, co by se dalo pít. To je právě to, co bychom si představovali, že z kaváren jednou zmizí: hrůzná věc česky světácky nazývaná „presso“. Zůstat může jen jedno jediné, zato dokonale vyladěné a skvěle chutnající espresso, které barista umí namlít, vyextrahovat, popsat a odprezentovat. To by měl být ten základní stavební kámen podniku, který se rozhodl pro tlakovou metodu přípravy kávy.
Co mě má co barista poučovat a opravovat? Kdyby byl můj zaměstnanec, hned letí! Host je pán!
Je na každém provozovateli kavárny (potažmo baristovi), jak moc si cení své práce a zrnek, která stála mnoho námahy spoustu dalších lidí před ním, a jestli mu stojí za to odradit takové zákazníky, kteří nechtějí respektovat to, co kavárník dělá. Je-li barista uvědomělý, empatický a zná dobře svou práci, nebude pro něj jistě problém vlídně přesvědčit hosta, aby dal na jeho doporučení. To, že barista nechce vykonávat svou práci vědomě špatně a proti svému přesvědčení, ještě není arogance.
Domníváme se, že neexistuje stále ještě nic jako právo hosta dostat to, co chce on, host může pouze přistoupit na nabídku podniku – je to koneckonců oboustranně dobrovolně uzavíraný obchod jako každý jiný. Bude-li káva dobrá, prostředí příjemné a obsluha erudovaná, podnik pokvete. Bude-li nabídka pro hosty nepřijatelná, podnik zkrachuje. Host je samozřejmě vážený a obletováníhodný, ale není pán, který by mohl požadovat něco, co není v nabídce.
Proč to tak hrotit? Vždyť je to jen kafe.
Právě že není. Je to nesmírné množství práce a umu mnoha lidí: od bioinženýra, přes farmáře, sběrače, pracovníky v kooperativách, ženy na třídících linkách, degustátory, nákupčí zelené kávy, až po pražiče a baristy. Ti předposlední nebo poslední v řetězu mohou za minutu zničit to, o co se snažili jiní před ním po dobu několika měsíců až let. V kavárně pak servírují zákazníkovi za jeho peníze smutný funébrmarš. S tím se nehodláme smířit.
Není v tom malém espressu moc kofeinu? Určitě mi to utrhne srdce, nemám si dát radši to větší?
To je jeden z největších omylů o espressu vůbec. Kofein je totiž látka mírně rozpustná ve vodě a extrahované množství do kávy závisí na době, po kterou protéká voda mletou kávou v páce. Při správném postupu nemá kofein čas se do kávy rozpustit všechen.
Jaký je tedy rozdíl mezi Espressem a lungem?
Espresso správných parametrů je nápoj o objemu cca 30ml.
Dobře chutnající lungo je espresso správných parametrů dolité čistou horkou vodou v poměru 1:1.
Na co jsou různé velikosti šálků na kávu v kavárnách, když existuje jen jedno espresso?
Ptáte se zřejmě na rozdíl mezi šálky na espresso, cappuccino a caffè latte. Objemy jsou následující:
- espresso (demitasse) šálek: 60 až 90 ml
- cappuccino šálek: 150 až 180 ml (do něj se servíruje i espresso doppio)
- caffè latte šálek: 280-330 ml
Jak si mám objednat espresso, abych nedostal to veliké nedobré?
Především se při objednávce vyvarujte slov, jako normální, klasický, standardní. Každý je může chápat jinak. Rovněž se nezabývejte tím, jestli to bude nebo nebude presso či piccolo. Relevantní je jen objem či ještě lépe hmotnost. Můžete zkusit jednoduchou větu: „Prosil bych espresso o objemu 30 mililitrů.“
U nás ( cukrárna – kavárna Kráčmarovi ) stačí říct pouze ESPRESSO.
Nedokáže-li obsluha rozlišit, co znamená 30 ml a donese objem výrazně větší (1-2 dl), může to být důvod k vrácení objednávky.
Říkáte, že piccolo neexistuje, proč ale jeden Ital u nás v baru říká, že chce caffè piccolo?
Slovo piccolo používá, protože znamená italsky „malý“ a už ví, že když nápoj tímto přídavným jménem v objednávce neupřesní, dočká se v našich končinách ošklivého bazénu. Jedná tak vlastně v sebeobraně.
Mimochodem, je to přesně ten Ital, který si ve své domovině objednává vždy un caffè. To je ten výraz pro skutečné espresso.